top of page
Image by Glenn Carstens-Peters

Ölçek Nedir ?

 

Ölçek birimlerin algı, tutum, eÄŸilim, davranış, tepki, beceri, yetenek, bilgi gibi hissedilen fakat gerçek hayatta gözlemlenip sayısal olarak ifade edilemeyen fenomenlerinin ölçülüp sayısal olarak ifade edilebilmesi amacıyla oluÅŸturulan ölçme araçlarına verilen genel isimdir.

​

Ölçekler genellikle sosyal bilimlerde bireylerin söz konusu fenomenler için gerçek hayatta gözlenemeyen deÄŸerlerinin,  belirli geçerlilik ve güvenirlilik düzeylerinde ölçülüp düzeyleri belirlenmesi amacıyla kullanılırlar. Bu bakımdan ölçekler için sosyal l bilimlerin ölçme araçları olduÄŸu söylenebilir.

​

Bir ölçeÄŸin ne derece tutarlı, geçerli ve güvenilir ölçüm yapabildiÄŸi ise istatistik bilimi içindeki ölçme deÄŸerlendirme alt kaleminin konusudur. DiÄŸer yandan ölçeklerin ölçmek üzere tasarlandığı fenomene ait teorik bilgiler ise tamamen alan bilgisi ile ilgilidir. Bu bakımından ölçek geliÅŸtirme veya uyarlama çalışmalarının istatistik ile diÄŸer bilim dalları arasında prensipler arası bir çalışma süreci gerektirdiÄŸi söylenebilir. Özellikle ölçek maddelerinin oluÅŸturulma süreci ölçeÄŸin ölçüm yapmasını dilediÄŸimiz uzmanlar tarafından belirlenirken, söz konusu maddelerin istatistiksel geçerlilik ve güvenirlilikleri istatistik uzmanları tarafından sınanıp yorumlanmalıdır.

​

​

Ölçek GeliÅŸtirme AÅŸamaları

 

 Günümüzde bir çok araÅŸtırmacı, araÅŸtırma konusuna uygun bir ölçme aracı bulunmadığından araÅŸtırması için bir ölçme aracı yani bir ölçek geliÅŸtirme yoluyla araÅŸtırmasını tamamlamak isteyebilir. Ölçme teorisi, istatistiksel analiz ve ölçek geliÅŸtirilecek alana dair derinlemesi bilgi gerektiren bu süreç için aÅŸamalar aÅŸağıdaki gibi genellenebilir.

​

1.ÖLÇMEK Ä°STEDİĞİNÄ°Z YAPIYI AÇIK BÄ°R ÅžEKÄ°LDE TANIMLAYIN

​

Ölçülmek istenen yapı tüm yönleriyle açıkça belirtilmelidir. Yapı hangi yönleri ile ölçülmek istenmektedir. Söz konusu yönler teorik dayanakları olan ve yapının gerçek bileÅŸenleri midir ?  Ölçülmek istenen yapı bir kurama dayanıyorsa bu aÅŸama nispeten kolaydır. Aksi takdirde ölçülmek istenen yapı ile ilgili uzman görüÅŸleri alınıp yapının bileÅŸenleri belirlenmeli ve yapının ne derece spesifik bir düzeyde ölçülmek istendiÄŸi tasarlanmalıdır.

​

2.MADDE HAVUZUNUN OLUÅžTURULMASI

​

DoÄŸrudan ölçümler ile ölçülemeyen yapıların göstergesi olabilecek muhtemel maddeler belirlenmelidir. Ölçek bileÅŸenleri (faktör) de ölçek gibi örtük deÄŸiÅŸkenler olduÄŸundan bu aÅŸamada oluÅŸturulan madde havuzu bileÅŸenler ile eÅŸleÅŸtirilerek oluÅŸturulmalıdır. Her bileÅŸen için en az 4 madde oluÅŸturulması önerilir.

​

3.ÖLÇME BÄ°ÇÄ°MÄ°NÄ° BELÄ°RLEMEK

​

Bir çok farklı ölçme biçimi olmakla beraber burada likert tipli ölçümlerin ölçme biçimleri üzerine durulacaktır. Likert tipli ölçeklerin ölçme biçimlerini belirlerken öncelikle seçeneklerin tanımsal olarak maddelerin tamanına uyması gerekir. DiÄŸer yandan öngörüsel olarak katılımcıların maddeleri ne derecede hassas cevaplayabileceÄŸi belirlenerek, 3, 5 ,7 ve 10'lu gibi sistelerden biri seçilmelidir.

​

4.MADDE HAVUZUN UZMANLAR TARAFINDAN GÖZDEN GEÇÄ°RÄ°LMESÄ°

​

BaÅŸlangıçta oluÅŸturulan madde havuzu mümkün olduÄŸunca çok ve yetkin uzman tarafından içerik bakımından incelenmelidir. Gerekli görülmesi halinde madde ekleme, çıkarma veya ifade düzeltmeler düÅŸünülmelidir.

​

5.GEÇERLÄ°K MADDELERÄ°NÄ°N EKLENMESÄ°

​

Bu aÅŸamada araÅŸtırmacı soruların samimiyetle cevaplandığından emin olmak amacıyla, bir sosyal beÄŸenirlilik ölçeÄŸi veya benzeri bir ölçek kullanarak daha sonra yapılacak veri analizinde sosyal beÄŸenirlilik ile sorular arasındaki korelasyon iliÅŸkisinden yola çıkarak cevapların ne derece samimi verildiÄŸini test etme ÅŸansı yakalayabilir. DiÄŸer bir yöntem ise benzer bir olguyu ölçen hazır bir ölçek kullanımı olabilir.

​

6.MADDELERÄ°N ÖLÇEK GELÄ°ÅžTÄ°RME ÖRNEKLEMÄ°NE UYGULANMASI

​

Maddeler evreni temsil yeteneÄŸine sahip bir örnekleme uygulanarak veriler elde edilir.

​

7.MADDELERÄ° DEÄžERLENDÄ°RMEK

​

Örneklemden elde edilen veriler ile madde toplam korelasyonları, madde ortalamaları, madde varyansları, KMO örnekleme yeterliliÄŸi ölçütü, Barlett küreselik testleri,  faktör analizleri ve alpha iç tutarlılık katsayıları incelenmelidir.

​

8.ÖLÇEK UZUNLUÄžUNU BELÄ°RLEMEK

​

Bir önceki aÅŸamada elde edilen veriler ışığında gerekli maddelerin çıkarılması, aşırı benzer maddelerden birinin çıkarılması gibi iÅŸlemler ile ölçek ideal yapı ve uzunluÄŸa kavuÅŸacaktır.

​

9.NÄ°HAÄ° ÖLÇEĞİN ÖRNEKLEME UYGULANMASI

​

Bu aÅŸamada önceki aÅŸamalarda elde edilen ölçek farklı bir örnekleme uygulanarak maddelerin geçerlilik ve güvenirlilik durumları teyit edilir. Hatta yöntemlerde bir takım farklılıklara gidilerek farklı yöntemeler için de geçerlilik ve güvenirlilik bulguları geniÅŸletilebilir. ÖrneÄŸin daha önce açıklayıcı faktör analizi yapıldıysa bu aÅŸamada doÄŸrulayıcı faktör analizi tercih edilebilir.

Ölçek Uyarlama AÅŸamaları

 

 Günümüzde bazı araÅŸtırmacılar ise baÅŸka bir kültür üzerinde geliÅŸtirilen veya aynı kültür üzerinde farklı bir zamanda geliÅŸtirilen bir ölçeÄŸin mevcut zaman ve kültürdeki ölçme yeteneÄŸiyle ilgilenebilirler. Bu durumda söz konusu ölçeÄŸin uyarlanması adımları takip edilmelidir. Söz konusu adımlar ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir;

​

1.ÖLÇEK MADDELERÄ°NÄ°N TERCÜME EDÄ°LMESÄ°

​

Hazır ölçek maddeleri mümkün olduÄŸunca çok ve yabancı dil ile birlikte ölçeÄŸin uyarlanacağı dile de hakim kimseler tarafından tercüme edilir.

​

2.TERCÜMELER ARASINDAKÄ° FARKLAR Ä°NCELENÄ°R

​

Farklı tercümeler arasındaki farklar incelenip, hangilerinin kullanılacağına karar verilir. Burada yabancı dil ile birlikte madde yapısı yani alan bilgisi de önemli olduÄŸundan araÅŸtırmacı ölçeÄŸin ölçüm yapacağı alanda uzman ve yabancı dil bilen kimseler ile çalışabilir. 

​

3.TERCÜMELER ÖLÇEK FORMU TEST EDÄ°LÄ°R.

​

Bir önceki aÅŸamada elde edilen form daha geniÅŸ ve yabancı dil bilen bir gruba onaylatılır. Her maddenin çevirisi ve varsa alternatif çevirilerine puan vermeleri istenir.

​

4.MADDELERÄ°N ÖLÇEK UYARLAMA ÖRNEKLEMÄ°NE UYGULANMASI

​

Maddeler evreni temsil yeteneÄŸine sahip bir örnekleme uygulanarak veriler elde edilir.

​

5.MADDELERÄ° DEÄžERLENDÄ°RMEK

​

Madde toplam korelasyonları, madde ortalamaları, madde varyansları, KMO örnekleme yeterliliÄŸi ölçütü, Barlett küreselik testleri,  faktör analizleri ve alpha iç tutarlılık katsayıları incelenir.

​

6.NÄ°HAÄ° ÖLÇEĞİN ÖRNEKLEME UYGULANMASI

​

Bu aÅŸamada önceki aÅŸamalarda elde edilen ölçek farklı bir örnekleme uygulanarak maddelerin geçerlilik ve güvenirlilik durumları teyit edilir. .

bottom of page