top of page

İstatistiksel Araştırma Tasarımı

​

  Bilimsel içerik gerektiren yüksek lisans tezi, doktora tezi veya akademik makale çalışmaları için istatistiksel bir araÅŸtırma tasarlarken aÅŸağıdaki aÅŸamaların  titizlikle takip edilmesi projenin sonunda kötü süprizlerle karşılaÅŸma olasılığını azaltacaktır.

​

1. Kapsam Ve Amaç Belirleme

​

  AraÅŸtırmacı bu aÅŸamada literatürden yola çıkarak yapacağı araÅŸtırmanın kapsam ve amacını belirlemelidir. Bu aÅŸamada belirlenecek kapsam ve amaç, sonraki aÅŸamalarda yol gösterici olacaktır. Yapılacak araÅŸtırmanın hedef kitlesinin belirlenmesi, kullanılacak anket formu, seçilecek örneklem gibi bir çok konu araÅŸtırma kapsam ve amacına baÄŸlı olarak belirlenmelidir.

​

2. Veri Toplama Araçlarının Seçimi

​

  Bu aÅŸamada araÅŸtırmacı elde etmeyi umduÄŸu veriyi toplama yöntemini belirlemelidir. Ölçülmek istenen olgulara dair literatüde yer alan geçerlilik ve güvenirliliÄŸi ispatlanmış ölçeklerin incelenmesi ve çalışma amaçlarına hizmet edeceÄŸinden emin olunan ölçeklerin kullanılmaya karar verilmesi bu aÅŸamda gerçekleÅŸtirilir. Çalışmada Ölçümlenmek istenen olgular ile ilgili hazır ölçekler bulunamamış ise ölçek geliÅŸtirme veya ölçek uyarlama çalışmasına da bu aÅŸamada karar verilir. Bu aÅŸama aynı zamanda anket tasarımı aÅŸaması olarak da düÅŸünülebilir.

 

3. Örneklem Hacmi Ve Dağılımının Belirlenmesi

​

  Bu aÅŸamada araÅŸtırmacı daha önce karar kıldığı anket formu yardımıyla veri toplayacağı örneklemi,n sayısını ve dağılımını belirlemelidir. Örneklem hacmi ve dağılımı için çalışmaya özgü özellikler deÄŸerlendirilerek, en az anket sayısı ile en yüksek güvenirlilik ve geçerlilik düzeyine ulaşılması amaçlanmalıdır.

​

4. Saha Uygulaması

​

    Bu aÅŸamada belirlenen örnekleme seçilen yönteme göre yüzyüze görüÅŸme, online form doldurma gibi yöntemler ile anket uygulaması yapılır. Bu aÅŸamada örneklemin bir kısmına anket uyguladıktan sonra veri giriÅŸlerinin yapılması ve geçerlilik ve güvenirlilik ile ilgili bazı ön analizlerin yapılması sahada verilen emeÄŸin doÄŸru kullanıldığından emin olmanın bir yöntemidir. Mümkün olduÄŸu durumlarda örnkemle demo anket uygulayıp ön analizlerin yapılması çalışma sonunda karşımıza çıkabilecek kötü süprizleri engelleyecektir.

 

5. Veri GiriÅŸi Ve Kontrolü

​

    Bu aÅŸama toplanan verilerin dijital ortama girilmesi ve toplanan verinin bazı kriterlere göre taranmasını içerir. Toplanan verilerin istenen kalitede olduÄŸundan emin olduktan sonra son aÅŸamaya geçilebilir.

​

6. Veri Analizi Ve Raporlama

​

    Ä°stenilen nitelik ve nicelikte verilerin toplandığına emin olduÄŸumuza göre artık anket verilerinin elde edilip raporlaması aÅŸamasına gelmiÅŸ bulunmaktayız. Analiz aÅŸaması bir çok araÅŸtırmacı için en önemli kısım olsada araÅŸtırma tasarımı aÅŸamalarının diÄŸerlerin daha önemli olduÄŸu söylenemez. Bu aÅŸamadaki tekniklerin fazlalığı ve daha fazla istatistiksel teknik gerekliliÄŸi analiz aÅŸamasının diÄŸer aÅŸamaların üstünde tutulmasına sebep gibi görünmektedir. Fakat Ronald Fisher​'ın ÅŸu sözünü özümsersek" Lütfen araÅŸtırma öncesi istatistikçiye danışınız! AraÅŸtırma bittikten sonra istatistikçiye danışmak, ondan otopsi yapmasını istemek gibidir. O Zaman Ä°statistikçi size ancak araÅŸtırmanın ölüm sebebini söyleyebilir." araÅŸtırma tasarımındaki her aÅŸamanın eÅŸit derecede önemli olduÄŸunu anlayabiliriz.  Veri Analizi ve raporlama aÅŸamasında kullanılan istatistiksel tekniklerin bu sayfada anlatılması mümkün deÄŸildir. Kullanılabilecek istatistiksel tekniklerin kısaca Ä°statistiksel Testler Sayfasında bulabilirsiniz.

bottom of page